W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło szafranowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Masło szafranowe

Eleganckie i stylowe masło o kolorze szafranu (plus małe zielone kropki natki pietruszki). Doskonale pasuje do białej, szlachetnej ryby.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/4 Å‚yżeczki szafranu
  • 125 g masÅ‚a
  • natka pietruszki

Masło szafranowe - Opis przyrządzania:

Szafran rozcieramy na proszek. Zalewamy łyżką gorącej wody i zostawiamy na kilka minut w spokoju. Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy łyżkę drobno siekanej natki pietruszki i - po trochu - wodę z szafranem.. Solimy do smaku. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości i kładziemy na kawałki ryby.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Masło szafranowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Masło szafranowe przepisy:

  • MasÅ‚o z anchois i estragonem
    Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.
  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.
  • MasÅ‚o Maitre d' Hotel
    Klasyczne masło kuchni francuskiej, o szerokim zastosowaniu: do grillowanej i smażonej ryby, do smażonego mięsa, gotowanych warzyw...
  • MasÅ‚o szalotkowe nr 2
    Inna wersja szalotkowego masła - dobre do białej ryby, krewetek, warzyw...
  • MasÅ‚o musztardowe z estragonem
    Intensywnie estragonowe masło jest prostym dodatkiem do białego mięsa lub ryby - plasterek masła położony na gorącym mięsie roztapia się w pyszny sos.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: