Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Migdałowa tapenade - Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki wydłubujemy pestki. Czosnek obieramy. Do malaksera lub blendera wkładamy miąższ pomidorów, czosnek, oliwki, migdały i umyte listki bazylii. Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę, dodając 3-4 łyżki oliwy i trochę soku cytrynowego do smaku. Przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby tapenade miała temperaturę pokojową.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Migdałowa tapenade: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska