W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mintada czyli napój miętowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Mintada czyli napój miętowy

Orzeźwia w nawet najbardziej upalny dzień. Przepis doskonały dla tych, którzy właśnie kupili sobie wyciskarkę do cytrusów i chcą ją natychmiast wypróbować.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego soku z pomaraÅ„czy
  • szklanka soku z różowych grejpfrutów
  • 1/2 szklanki soku z limetek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • szklanka liÅ›ci Å›wieżej miÄ™ty
  • lód

Mintada czyli napój miętowy - Opis przyrządzania:

Cukier wsypujemy do rondelka i dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Syrop przelewamy do miski. Dodajemy 2 szklanki zimnej wody, sok pomarańczowy, sok z różowych grejpfrutów, sok z limetek oraz sok z cytryny. Dodajemy liście mięty, podarte na drobne kawałki. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby mintada była rzeczywiście zimna. Podajemy napój z kostkami lodu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mintada czyli napój miętowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: