Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.
Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Młoda kapustka po bawarsku - Opis przyrządzania:
Kapustę kroimy na 4 części i usuwamy głąb (głąb zjadamy, bo jest bardzo smaczny i zdrowy). Liście kapusty kroimy w paski o szerokości 3 cm. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na ciężką, suchą patelnię wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i kapustę i podgrzewamy kilka minut, mieszając. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy kilka chwil. Dolewamy wywar z warzyw. Gotujemy kapustę bez przykrycia, aż będzie miękka, ale nie za bardzo. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego kminku. Plastry boczku kroimy w półcentymetrowe paski i podsmażamy w łyżce oleju na złoto i chrupko. Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Kapustę posypujemy boczkiem tuż przed podaniem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Młoda kapustka po bawarsku: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna