Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Młode ziemniaki z kruszonką - Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wkładamy porwaną na kawałki ciabattę, obrany ząbek czosnku, szałwię, rozkruszoną papryczkę i pecorino. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji kruszonki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Wrzucamy plasterki ziemniaków i smażymy na dość sporym ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy ziemniaki kruszonka i smazymy dalej przez kilka minut, mieszając, aż kruszonka przyrumieni sie i będzie chrupiąca. Solimy do smaku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Młode ziemniaki z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska