Smaczny ocet o pięknej barwie czarnych jagód. Doskonały np. w sałatce z kurczakiem na zimno. Możemy też przyprawić nim pieczoną pierś kaczki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 3 szklanki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ocet jagodowy z miętą - Opis przyrządzania:
Ocet winny wlewamy do rondla. Dodajemy jagody i 4 gałązki świeżej mięty.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu 5 minut.
Wyjmujemy miętę, a ocet z jagodami przelewamy do wyparzonego słoja. Dodajemy 2-3 gałązki świeżej mięty.
Słój zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce.
Ocet przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy przez kawałek gęstej gazy lub papierowy filtr do kawy.
Jeżeli ocet jest zbyt cierpki, słodzimy go do smaku syropem cukrowym.
Ocet wlewamy w wyparzone buteleczki i zamykamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ocet jagodowy z miętą: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska