Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean
Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ocet paprykowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Papryczki jalapeno myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Do garnuszka wlewamy szklankę (250 ml) wody, dodajemy ocet, cayenne i 2 duże szczypty soli. Stawiamy garnuszek na dużym ogniu i zagotowujemy. Dodajemy papryczki jalapeno i zdejmujemy z ognia.
Studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na noc.
Przed użyciem przelewamy przez sitko.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ocet paprykowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna