Biscotti, czyli dwa razy pieczone - ciasteczka, oczywiście. Tradycyjnie zanurza się je w kawie lub vin santo, gdyż są dość twarde - ale właśnie w tym cała przyjemność.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 12 ciasteczek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pistacjowe biscotti - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, migdały i orzeszki pistacjowe. Jajka rozbełtujemy widelcem, dodajemy do ciasta i mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z ciasta gruby wałek (jak mała bagietka) i lekko go z wierzchu spłaszczamy. Kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto ukośnie na 12 kromek. Układamy kromki ciasta na blaszce (tej samej) i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka zazłocą się i wyschną - trochę jak sucharki. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Pistacjowe biscotti: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska