W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pstrągi w folii z piekarnika

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Pstrągi w folii z piekarnika

Pstrągi w folii z piekarnika

Szybkie danie w postny piątek (lub jakikolwiek inny dzień) - jemy z chrupiącą bułką, która jest idealna do wyjadania cytrynowo-maślanego sosu, w którym (po upieczeniu) pływają nasze pstrągi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pstrągi (wypatroszone
  • ale z głowami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • masło
  • cytryna

Pstrągi w folii z piekarnika - Opis przyrządzania:

Pstrągi starannie myjemy pod bieżącą wodą, solimy (także w środku). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czosnek drobno siekamy. Natkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy folię: odrywamy 2 takie kawałki mocnej folii aluminiowej, żeby nam się pstrąg zmieścił na długość i jeszcze trochę po bokach zostało do zawinięcia. Prostokąty folii smarujemy na środku masłem (tam, gdzie będzie leżała rybka). Do wnętrza pstrągów wkładamy siekany czosnek, gałązkę natki i plasterek cytryny. Układamy ryby na posmarowanej folii. Na wierzchu każdej kładziemy po 2 plasterki cytryny, łyżkę masła w kawałkach i posypujemy pieprzem. Teraz folię starannie zawijamy i wkładamy rybki do piekarnika na 20 minut (jeśli małe) lub na pół godziny (jeśli duże). Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pstrągi w folii z piekarnika: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pstrągi w folii z piekarnika przepisy:

  • Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku)
    Danie takie, jak Wielkie Księstwo Luksemburga - solidne, zamożne, mieszczańskie, podlane białym winem mozelskim...
  • Pieczony kurczak z cytryną
    Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
  • Pstrągi w sosie ogórkowym Pstrągi w sosie ogórkowym
    Szybciutkie danie dla dwojga - smażony pstrąg w sosie z kiszonych ogórków z koperkiem. Proste i bezpretensjonalne.
  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Marynowany pstrąg
    Oryginalny przepis na smażoną rybę marynowaną w sałatce warzywnej. Lekka przystawka na letni wieczór przy grillu. Podajemy na liściach sałaty, ze świeżym pieczywem.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

itak, 2013-10-10 16:24:50
Ja do ryby wkładam koper, 2 ząbki czosnku i ostrą czerwoną papryczkę (nie chili), a cytryną skrapiam już na talerzu.
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2013-09-09 16:13:01
Z całym szacunkiem - ale jeśli rybka jest pieczona w folii w piekarniku, to chrupka po prostu nie będzie, bo na wpół się piecze, a na wpół gotuje na parze (i to drugie "wpół" jest chyba większe ;)) Dip lub sosik to już up to you, podobnie jak element węglowodanowy...
Moja ocena: 5

Anonim Zenon, 2013-09-08 10:37:34
A więc zrobiłem rybkę jak wyżej napisałem, bardzo lekko schodzi z niej mięso. Jednak w miejscach gdzie zostawiłem cytrynę była lekko kwaskowata. Brakuje chrupkości, oraz chyba zbyt słabo ją posoliłem. Ogólnie do zjedzenia, jednak do ryby dodałbym jakiś dip (czyt. sosik).
Moja ocena: 3

Anonim Zenon, 2013-09-07 23:07:05
Przeczytałem wasze komentarze, obrałem cytrynę z skórki, zaparzyłem ją. Zamiast natki pietruszki dałem koper (mrożony). 2 ząbki czosnku - wszystko posoliłem, dodałem pieprzu. Niestety nie włożyłem ryby od razu do piekarnika, bo kumpel po mnie zadzwonił. Zostawiłem na noc w lodówce i jutro zobaczymy. Nie mogę się doczekać jutra. Napiszę drugi komentarz czy była dobra :)
Moja ocena: brak oceny

ja, 2013-08-29 15:04:14
a dlaczego maja być z łebami skoro i tak ich nie jemy,
Moja ocena: brak oceny

Piotr, 2013-05-31 17:53:46
Dzięki żonka wróciła ze smakiem zjadła może coś będzie na dzień dziecka wieczorem :)))
Moja ocena: brak oceny

gosiaczek, 2013-05-27 14:00:05
moje właśnie siedzą w piekarniku:) zapomniałam dac do środka cytrynę....tym razem zaryzykuję i tylko cytryną skropię po upieczeniu..
Moja ocena: brak oceny

Magda , 2013-04-12 11:19:16
Cytrynę trzeba obierać bo w skórkach cytrusów jest bardzoooo dużo chemi
Moja ocena: 5

Ola, 2013-04-10 14:53:15
Super:)
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2012-12-16 11:40:22
Ja nie obieram...
Moja ocena: 5

ja, 2012-12-16 7:14:26
cytryne trzeba obrać ze skórki
Moja ocena: brak oceny

Beata, 2012-08-10 15:01:47
Jak się porządnie sparzy cytrynę wrzątkiem, to żadnej goryczy się nie poczuje.
Moja ocena: 5

Ewa, 2011-06-17 12:17:57
super sprawa, ale cytryny do środka nie dam nigdy więcej ,bo od skórki nabiera goryczy .
Moja ocena: 4

Jukuś, 2011-04-30 19:31:08
banalne szybkie tanie pyszne. dzieki za take wstawki
Moja ocena: brak oceny

Panmlecz, 2011-01-31 15:00:42
Potrawa bardzo smaczna, ja także zamieniłem pietruszkę na koperek =]
Moja ocena: 5

Kriss, 2011-01-18 11:03:45
Superrrrrrrrrrrrrrrrrrr! Ja zamieniłem piertuszkę na koperek-Pycha!!!
Moja ocena: 5

ivo, 2010-11-19 14:53:35
wczoraj zrobiłam, palce lizać!!!
Moja ocena: 5

Ola, 2010-10-21 15:25:17
Moj facet uwielbia i byl zadowolony.Dzisiaj wlasnie robie ponownie...Kobietki prosta sprawa a jak smakuje:):):)Sprawdzony przepis
Moja ocena: 5

Sławek, 2010-09-28 12:36:07
PyyyyySZny!!!
Moja ocena: 5

ania, 2010-08-09 19:10:47
CUDO!!!!!!!!! Przepyszne
Moja ocena: 5

manius, 2010-07-16 9:35:17
mial byc dzis na obiad:):) poszedl wczoraj na kolacje pychotajak dla mnie to PIATKA ZPLUSEM
Moja ocena: 5