Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z truskawek z mozarellą - Opis przyrządzania:
Mini mozarelki odsączamy starannie na sicie. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obrywamy szypułki, a owoce kroimy w ćwiartki. Bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy w ściereczce. Zielony pieprz odsączamy z zalewy i rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamico i szczyptę soli. Starannie ukręcamy na jednolity sos. Mozarellę i truskawki mieszamy w misce i polewamy sosem. Dodajemy bazylię i mieszamy. Salaterkę wykładamy rukolą. Na wierzch kładziemy sałatkę i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z truskawek z mozarellą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka