W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony

Nie jest to tak absolutnie i zupełnie klasyczny dressing do sałatki Caesar. W oryginale nie było anchois, a jajka ugotowane na miękko wrzucało się do sałaty w ostatniej chwili. Mnie jednak ta wersja szalenie smakuje, gdyż ma odpowiednią proporcję smaków i konsystencji. Ten sos sprawdza się też świetnie z gotowanymi szparagami.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 jajka
  • ząbek czosnku
  • 8 filecików anchois
  • 2 łyżki siekanej natki
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • łyżka musztardy z Dijon
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony - Opis przyrządzania:

Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy trzy i pół minuty z zegarkiem w ręku. Wyjmujemy i nieco studzimy.
Rozgniecionym ząbkiem czosnku nacieramy miskę, w której będziemy robić sos.
Jajka tłuczemy i łyżką wygarniamy ich zawartość do miski. Widelcem rozgniatamy jajka na miazgę i dodajemy fileciki anchois, opłukane, osuszone i posiekane.
Wrzucamy natkę, parmezan i musztardę z Dijon.
Dodajemy ocet i ubijamy widelcem, dolewając przy ubijaniu olej słonecznikowy.
Sos powinien być nie za gęsty i mieć grudkowatą konsystencję.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: