W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Suszone pomidory w oliwie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Suszone pomidory w oliwie

Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomidory
  • gruba sól
  • czosnek
  • Å›wieże oregano
  • oliwa z oliwek

Suszone pomidory w oliwie - Opis przyrzÄ…dzania:

Dowolną ilość dojrzałych, ale twardych pomidorów parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy na pół (wzdłużnie) lub, w przypadku większych sztuk, na ćwiartki. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Przygotowane pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy grubą solą. Wstawiamy do piekarnika i suszymy aż do skutku. Naprawdę trudno określić, jak długo trzeba je trzymać w piekarniku. Przy tej temperaturze najpierw - tak na oko - nic się z pomidorami nie dzieje, po czym potrafią się dosuszyć w mgnieniu oka. Osobiście wyjmuję pomidory wtedy, gdy nie są jeszcze zupełnie wysuszone, ale nie puszczają już soku. Ususzone pomidory upychamy w czystych, wyparzonych słoikach. Przekładamy kawałkami czosnku i listkami świeżego oregano. Pomidory zalewamy oliwą z oliwek, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę: wkładamy zakręcone słoiki do garnka z wodą, stawiamy na gazie i doprowadzamy niemal do wrzenia. Utrzymujemy wodę w tym stanie przez godzinę, po czym studzimy w tej samej wodzie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Suszone pomidory w oliwie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

danuta, 2015-08-23 21:27:19
Nie zachodzi potrzeba pasteryzowania i to przez godzinę jeśli wkładamy wysuszone pomidory do wyparzonych słoików. Wystarczy zalać gorącym olejem , zakręcić( nakrętki wyparzone) i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Moja ocena: 4

dana, 2011-09-17 16:44:24
suszone pomidory są wspaniałe,a ta oliwka z nich jak boska ambrozja,ostatnio dostałam słoiczek w prezencie i wstyd przyznać,ale pochłonęłam je z serkiem w 2 dni.
Moja ocena: 5