Rozgrzewający syrop, świetny zarówno z zimną wodą mineralną, jak i z gorącą herbatą (gdy za oknem zawieje i zamiecie).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 litry
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Syrop imbirowy z trawą cytrynową - Opis przyrządzania:
Trawę cytrynową myjemy, usuwamy najgrubszą warstwę, zaś resztę kroimy w plasterki. Imbir myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką). Do sporego garnka wkładamy trawę cytrynową, imbir, cukier i papryczkę. Dolewamy 3 litry wody, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, odkrywamy i gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy do butelek przez papierowy filtr do kawy. Trzymamy w chłodzie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Syrop imbirowy z trawą cytrynową: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska