W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta cebulowa najlepsza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta cebulowa najlepsza

Tarta cebulowa najlepsza

Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta do tarty cebulowej
  • 1 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka mąki
  • masło do smarowania formy
  • mąka do podsypania
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • płaska łyżka ostrej musztardy z Dijon
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • gałka muszkatołowa

Tarta cebulowa najlepsza - Opis przyrządzania:

Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na 45 minut do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i skwarki będą chrupiące. Dolewamy olej, po czym wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka i złota. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Posypujemy cebulę mąką i starannie mieszamy. Smażymy przez 2 minuty, żeby mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i - podsypując mąką - rozwałkowujemy na duży placek. Przekładamy do formy i dociskamy, szczególnie na brzegach. Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Cebulę mieszamy ze śmietaną, jajkami, żółtkiem, musztardą i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (sporo) i gałką muszkatołową. Wlewamy nadzienie do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tarta cebulowa najlepsza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tarta cebulowa najlepsza przepisy:

  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.
  • Wiejska tarta z warzywami
    Warzywna tarta z kozim serem i odrobiną szynki - wegetarianie mogą spokojnie ją pominąć, nie zmieni to przepisu w istotny sposób. Dobry lekki obiadek lub kolacja, zaś jeśli coś zostanie, można zabrać zamiast kanapki do pracy lub szkoły.
  • Zapiekany kalafior
    Popularna w Stanach i Wielkiej Brytanii zapiekanka zwana "cauliflower cheese". Kalafior tak przyrządzony może być dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa, może też wystąpić solo jako danie kolacyjne (lub - jak zwykle - lekki lunch).
  • Tarta z cebulą, ziemniakami i kozim serem
    Sympatyczna i solidna tarta z zimowymi warzywami. Podajemy na ciepło, z sałatką z cykorii.
  • Polędwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.




Podziel się linkiem:


Komentarze: