W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tażin z kurczaka z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Tażin z kurczaka z cytryną

Doskonała letnia potrawa. Ponieważ używamy w niej tylko nóżek z kurczaka, może na marokańskie smaki dadzą się skusić i dzieci? Podajemy z kuskusem lub świeżą bagietką i dużą ilością pomidorów z cebulką.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 pałek z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka przyprawy Ras el hanout
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • 2 cytryny
  • szczypta szafranu
  • 100 g dobrych czarnych oliwek z pestką
  • 2 łyżki prażonego sezamu

Tażin z kurczaka z cytryną - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy i osuszamy, nakłuwamy mięso w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do płaskiego naczynia, posypujemy przyprawą ras-el-hanout oraz solą i pieprzem. Polewamy 4 łyżkami oliwy, wcieramy rękoma marynatę w mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Natkę i kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w ćwiartki, usuwając pestki.
Stawiamy dużą patelnię na ogniu, a kiedy się rozgrzeje, wkładamy kilka pałek i rumienimy je ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni, wkładamy kolejne i znów rumienimy. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić, po czym dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy połowę siekanych ziół. Na cebuli kładziemy mięso i ćwiartki cytryny, polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy tyle wody, żeby sięgała połowy patelni, dodajemy szafran. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny.
Po godzinie dodajemy oliwki.
Uduszone mięso (wraz z sosem) przekładamy na ogrzany półmisek, posypujemy sezamem i resztą ziół i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tażin z kurczaka z cytryną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tażin z kurczaka z cytryną przepisy:

  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Kotleciki z kury z selerem
    Ten przepis jest absolutnie mój własny, więc z czystym sercem go polecam! Powstał na zasadzie konieczności, kiedy nie bardzo miałam pomysł na to, jak zamarynować kawałki kurczaka przed smażeniem. I wyszło (przypadkiem) naprawdę bardzo smacznie!
  • Grecki kurczak z cytryną i tymiankiem
    Oczywiście można takie udka upiec na grillu, ale to może, jak się ociepli...
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym
    Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...


Podziel się linkiem:




Komentarze: