W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tofu smażone z pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Tofu smażone z pomidorami

No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g Å›cisÅ‚ego tofu
  • 6 dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pÄ™czek bazylii

Tofu smażone z pomidorami - Opis przyrządzania:

Tofu odcedzamy z serwatki, osuszamy i kroimy w kostkę, niezbyt dużą.
Pomidory myjemy, osuszamy i też kroimy w kostkę.
Pomidory suszone kroimy w paseczki, czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wrzucamy tofu i smażymy na rumiano, mieszając. Dodajemy pomidory świeże i suszone oraz czosnek. Smażymy dalej, nadal mieszając, na sporym ogniu, przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a tuż przed podaniem posypujemy listkami umytej bazylii.
Podajemy z ryżem basmati lub chińskim makaronem jajecznym. A w sytuacji awaryjnej po prostu z chlebem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tofu smażone z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tofu smażone z pomidorami przepisy:

  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
  • Roladki z cielÄ™ciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
  • Sos pomidorowy uniwersalny Sos pomidorowy uniwersalny
    Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.
  • Jesienna zupa z pomidorów
    Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (*!*4090*!*), mamy doskonały weekendowy lunch.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: