Świetna, egzotyczna sałatka ze szklanego makaronu i masy zieleniny. Bardzo zdrowa, optymistyczna kombinacja. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do grillowanych krewetek lub kurczaka.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wietnamska sałatka ziołowa (bun) - Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w długie cienkie paski.
Makaron zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 3-4 minuty, aż będzie al dente, po czym odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, aż makaron ostygnie i starannie osączamy na sicie.
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Kiełki i zioła - do tej sałatki używamy mieszanki mięty, bazylii, oregano, kolendry, bazylii tajskiej, ewentualnie niedużej ilości tymianku - płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i kroimy je w paski.
Mieszamy razem paski ogórka, makaron, sałatę, kiełki i zioła. Polewamy sokiem wyciśniętym z połowy limetki i sosem rybnym do smaku. Mieszamy i natychmiast podajemy, z drugą połówką limetki do wyciskania i dodatkowym sosem rybnym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Wietnamska sałatka ziołowa (bun): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna