W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Caponata z ziemniakami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Caponata z ziemniakami

Północna wersja caponaty z ziemniakami zamiast bakłażanów - świetny dodatek do białego mięsa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka kaparów
  • oregano
  • cukier

Caponata z ziemniakami - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Seler myjemy i kroimy w plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy 100 ml oliwy. Na gorącą wkładamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, aż ziemniaki będa złote. Zdejmujemy z patelni i osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Większość oliwy wylewamy - powinna zostać mniej więcej łyżka. Wrzucamy cebulę i seler i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut. W tym czasie na drugą, suchą patelnię wrzucamy orzeszki piniowe i prażymy je na złoty kolor. Zsypujemy z patelni i to samo robimy z migdałami. Do podduszonej cebuli z selerem dodajemy ziemniaki, orzeszki piniowe, migdały, oliwki i rodzynki. Dolewamy przecier pomidorowy i ocet, dodajemy kapary, sporą szczyptę oregano i łyżeczkę cukru. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Wszystko mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Sprawdzamy, czy smak jest dostatecznie wyważony - słodki, kwaśny, słony, ostry - i ewentualnie smak ów korygujemy. Podajemy na gorąco, do mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Caponata z ziemniakami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Caponata z ziemniakami przepisy:

  • Toskańska fasolowa na szybko
    Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.
  • Sos stemperata
    Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.
  • Duszone ziemniaki
    W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.
  • Perski kurczak z migdałami
    Smaczny kurczak w żółtym od szafranu słodko-kwaśnym sosie. Podajemy koniecznie z ryżem i jakąś sałatką, np. z cukinii.
  • Polędwiczki z suszonymi śliwkami i roquefortem
    Zimowe danie nie na każdy kulinarny gust - są jednak tacy, którzy za lekko przydymiony słodko-słony smak śliwek z niebieskim serem oddaliby królestwo (gdyby je mieli).




Podziel się linkiem:


Komentarze: