W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik jabłkowy z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik jabłkowy z curry

Chłodnik jabłkowy z curry

A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebula
  • cytryna
  • 6 jabłek średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku curry (o dowolnym stopniu ostrości - w zależności od upodobań)
  • 4 szklanki (1 litr) domowego wywaru z kurczaka
  • około 1/2 szklanki śmietanki

Chłodnik jabłkowy z curry - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małe kawałki, polewając sokiem cytrynowym, żeby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnio małym ogniu, mieszając, aż się zeszkli, ale nie zarumieni.
Do cebuli dodajemy curry, smażymy jeszcze ze 2 minutki, po czym wlewamy odtłuszczony wywar i zagotowujemy.
Dodajemy jabłka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż jabłka będą zupełnie miękkie, czyli jakieś pół godzinki.
Jeśli jabłka się nie rozpadły, zupę miksujemy blenderem, a potem przecieramy przez sitko. Jeśli się rozleciały (to zależy od odmiany jabłek), wystarczy przetrzeć przez sitko.
Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż będzie naprawdę zimna.
Do zupy dolewamy 100 ml śmietanki (do smaku - jedni wolą więcej, inni mniej), mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Każdą porcję zupy polewamy odrobiną śmietanki - dla ozdoby - i podajemy bardzo zimną, z malutkimi grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Chłodnik jabłkowy z curry: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chłodnik jabłkowy z curry przepisy:

  • Domowy budyń z jabłkami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Portugalska zupa śliwkowa
    Bardzo oryginalny chłodnik na ciepły jesienny dzień - kolor ma przepiękny! Podajemy z owczym serem i malutkimi chrupkimi grzankami.
  • Podstawowe piure (przecier) z jabłek Podstawowe piure (przecier) z jabłek
    Trudno nawet nazwać to przepisem - to raczej sposób, jak przygotować podstawę tak wielu jabłkowych dań.
  • Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza
    Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.


Podziel się linkiem:




Komentarze: