W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciastka kawowe z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciastka kawowe z orzechami

Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła (lub margaryny)
  • 175 g brązowego
  • drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 100 g włoskich orzechów (plus trochę do dekoracji)

Ciastka kawowe z orzechami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło (lub margarynę) wkładamy do miski, dodajemy brązowy cukier, całe, lekko ubite jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy mikserem na gładką masę. Kawę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie grubo siekamy, mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste przy dotknięciu. Upieczone ciasto zostawiamy na 10 minut w formie. Posypujemy garścią orzechów włoskich i kroimy na 4 lub 6 porcji. Ciastka powinny być w środku wilgotne i miękkie. Podajemy ciepłe, z kulką lodów i płynnym miodem lub Golden Syrup.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciastka kawowe z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciastka kawowe z orzechami przepisy:

  • Tarte Tatin z orzechami
    Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.
  • Ciastka z amaretto
    Orzechowo-migdałowe ciasteczka z odrobiną amaretto idealnie pasują do popołudniowej filiżanki espresso.
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!
  • Ciasto piaskowo-orzechowe
    Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: