W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciastka kawowe z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciastka kawowe z orzechami

Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 175 g miÄ™kkiego masÅ‚a (lub margaryny)
  • 175 g brÄ…zowego
  • drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 3 Å‚yżki rozpuszczalnej kawy
  • 100 g wÅ‚oskich orzechów (plus trochÄ™ do dekoracji)

Ciastka kawowe z orzechami - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło (lub margarynę) wkładamy do miski, dodajemy brązowy cukier, całe, lekko ubite jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy mikserem na gładką masę. Kawę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie grubo siekamy, mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste przy dotknięciu. Upieczone ciasto zostawiamy na 10 minut w formie. Posypujemy garścią orzechów włoskich i kroimy na 4 lub 6 porcji. Ciastka powinny być w środku wilgotne i miękkie. Podajemy ciepłe, z kulką lodów i płynnym miodem lub Golden Syrup.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciastka kawowe z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: