W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto francuskie z pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ciasto francuskie z pomidorami

Prosta tarta, w której najjaśniejszym światłem świecą pomidory - muszą więc być naprawdę dobre.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki pesto
  • 2 łyżki mascarpone
  • 6 niezbyt dużych
  • dojrzałych pomidorów

Ciasto francuskie z pomidorami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem zaznaczamy linię w odległości centymetra od brzegu - tylko zaznaczamy, a nie przecinamy ciasto na wylot. Środek ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, aż ciasto urośnie i będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy i delikatnie uklepujemy środek tak, żeby brzegi były wyżej. Środek smarujemy pesto i kładziemy kropki mascarpone. Pomidory kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na cieście. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10 minut - ciasto powinno być ciemnozłote, mascarpone rozpuszczone, a pomidory gorące. Podajemy natychmiast. Albo na ciepło. Jak kto woli.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto francuskie z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto francuskie z pomidorami przepisy:

  • Ciasto orzechowe z kremem Ciasto orzechowe z kremem
    Pyszne proste ciasto o intensywnym smaku włoskich orzechów. Można je po upieczeniu przekroić poziomo na pół i przełożyć wspomnianym kremem (dobrze wtedy wierzch oprószyć cukrem pudrem), albo nałożyć krem na wierzch i ozdobić jakimś owockiem lub orzeszkiem - u nas były to czereśnie z nalewki (mieliśmy w tym sezonie taki urodzaj czereśni, że coś z nimi trzeba było zrobić...). Krem - prościutki, klasyczny, z mascarpone i śmietanki - słodzę skondensowanym mlekiem, gdyż ma lepszą konsystencję i miły posmak kajmaku...
  • Ciasto francuskie z kozim serem Ciasto francuskie z kozim serem
    Wielokrotnie próbowany przepis - robiłam te ciastka to na przystawkę, to jako pogryzkę do wina. Dodatek jagód na pewno nie jest typowy, ale miło czasem zabłysnąć, choćby w Walentynki. Bardziej tradycyjnym dodatkiem - i równie pysznym - będą świeże żurawiny.
  • Tarta "fine" z cukinią Tarta
    Moja własna tarta na domowym cieście francuskim. Nie jest to dzieło z kategorii "natchnionych", ale bardzo udany (nie chwaląc się) sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tarta jest ładna, smaczna i niezobowiązująca, pasuje do niej zarówno herbata, jak i wino w dowolnym kolorze. Kilka listków sałaty z winegretem takim czy innym, i mamy kolację!
  • Ciasto francuskie z cebulką i kozim serem
    Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: