W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęcina w sosie kaparowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Cielęcina w sosie kaparowym

Cielęcina, cytryna i kapary - znakomita kombinacja. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg cielÄ™ciny bez koÅ›ci
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) wywaru z kury lub warzyw
  • 3 Å‚yżki kaparów
  • 1/2 szklanki (125 ml) kremowej Å›mietanki
  • siekana natka pietruszki

Cielęcina w sosie kaparowym - Opis przyrządzania:

Cielęcinę myjemy i osuszamy. Kroimy w sznycelki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy mąką. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy Ścinamy cieniutko skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Sok wyciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy mięso - po kilka kawałków na raz - i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy sukcesywnie do ciężkiego garnka, przesypując czosnkiem i skórką cytrynową. Kiedy mięso będzie usmażone, na patelnię wlewamy wywar i zagotowujemy, odskrobując od dna patelni przypieczone kawałeczki mięsa. Wlewamy do mięsa w garnku, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Garnek przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy mięso przez 3 kwadranse do godziny, czyli tak długo, aż będzie miękkie. Po pół godzinie dodajemy kapary, osączone z zalewy. Kiedy cielęcina będzie miękka, przekładamy ją na ogrzany półmisek, zaś do sosu dolewamy śmietankę. Zagotowujemy na sporym ogniu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien być wyraźny w smaku. Polewamy sosem mięso i posypujemy siekaną natką. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęcina w sosie kaparowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cielęcina w sosie kaparowym przepisy:

  • CielÄ™cina z prawdziwkami CielÄ™cina z prawdziwkami
    To właśnie mamy dziś na obiad - wstyd się przyznać, ale jest to wynik przeglądu lodówki: kawałek cielęciny znalazł się w zamrażalniku, prawdziwki zebrałyśmy z Młodszym Dzieckiem przedwczoraj (po obraniu wrzuciłam je na chwilę do wrzątku, tak się lepiej przechowują), a małe szalotki były w ostatnich warzywkach... Do tego - *!*2468*!*.
  • CielÄ™cina z limetkami
    Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.
  • CielÄ™cina z marchewkÄ… i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).
  • CielÄ™cina z winogronami
    Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.
  • CielÄ™cina duszona po prowansalsku
    Bezpretensjonalna cielęcinka, duszona z pomidorami. Jeśli jest to możliwe, do sosu dodajmy małe, czarne oliwki z pestką - wprawdzie trzeba później te pestki wypluwać, ale oliwki są smaczniejsze i mają więcej charakteru.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: