W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Brytyjczycy uwielbiają ciężkie ciasta z korzeniami, suszonymi owocami i orzechami. Raz są lepsze, raz gorsze (jak wszystko), ale ten przepis zasługuje na szczególną uwagę - nie dość, że ciasto jest naprawdę doskonałe i można je podawać o wszystkich porach dnia i nocy (znakomite na śniadanie, posmarowane masłem, równie trafione do popołudniowej herbaty, a i jako coś na ząb przed spaniem się nada), to jeszcze jest wyjątkowo niekłopotliwe w przygotowaniu, trzeba je zrobić nawet kilka dni przed podaniem, świetnie i długo się przechowuje, zyskując jedynie na smaku, a w dodatku nie zawiera tłuszczu! Ekstrakt słodowy (malt extract) można już w Polsce dostać (chyba), a jeśli chodzi o suszone owoce, to bierzemy, co nam w rękę wpadnie - morele, śliwki, imbir kandyzowany, skórkę z pomarańczy w syropie, kilka orzeszków ewentualnie...

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 20 kromek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • torebka czarnej herbaty (np. Earl Grey)
  • 175 g ekstraktu sÅ‚odowego (plus wiÄ™cej do smarowania)
  • 85 g ciemnobrÄ…zowego cukru (muscovado)
  • 300 g mieszanych i posiekanych suszonych owoców
  • 2 jajka
  • 250 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 Å‚yżeczki sody oczyszczonej

Ciemne i lepkie ciasto słodowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni zaledwie. 2 małe keksówki wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatę zalewamy 150 ml wrzątku i czekamy, aż się zaparzy. Wyjmujemy torebkę (oczywiście można użyć esencji z wrzątkiem, jeśli taką parzymy) i wlewamy herbatę do miski.
Dodajemy ekstrakt słodowy, cukier i suszone owoce (posiekane!) i mieszamy, aż cukier się rozpuści i wszystko się dobrze wymiesza.
Teraz wbijamy całe jajka, starannie mieszamy, po czym wsypujemy mąkę, proszek i sodę i szybko mieszamy (szybko, bo soda w kontakcie z innymi składnikami zacznie szybko się uaktywniać).
Przelewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut do godziny z małym kawałkiem - ciasto przy dotknięciu nie powinno być miękkie.
Wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy na 5 minut, po czym odwracamy foremki na metalową kratkę i zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy ciasto dodatkowym ekstraktem słodowym (łyżka-dwie na ciasto) i zostawiamy do wystygnięcia.
Zimne ciasto zawijamy szczelnie w foliÄ™ aluminiowÄ… i zapominamy o nim na co najmniej dwa dni.
Ciasto kroimy w kromki i smarujemy, bądź nie, masłem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciemne i lepkie ciasto słodowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: