W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czerwona kapusta z gruszkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Czerwona kapusta z gruszkami

Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 szalotki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 3 twarde gruszki
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich

Czerwona kapusta z gruszkami - Opis przyrządzania:

Z liści kapusty wycinamy grube nerwy, wycinamy też głąb. Kapustę cienko szatkujemy i starannie płuczemy na dużym sicie, osączamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu roztapiamy połowę masła (łyżkę). Wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kapustę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy łyżkę miodu, ocet winny, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. W tak zwanym międzyczasie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy resztę masła. Wrzucamy kostki gruszek i smażymy na sporym ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodajemy orzechy i smażymy dalej przez kilka minut. Dodajemy miód, mieszamy i czekamy, aż zacznie się karmelizować. Mieszamy kapustę z gruszkami (i orzechami), doprawiamy do smaku i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czerwona kapusta z gruszkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: