W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Daube - czyli prowansalski gulasz

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Daube - czyli prowansalski gulasz

Najprostsza wersja popularnego na francuskim Południu dania. Doskonała potrawa na zimowe dni, rozgrzewająca i sycąca. Sos przepyszny.

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg wołowiny na gulasz
  • 4 szklanki (1 litr) wytrawnego czerwonego wina (cotes-du-rhone)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 listki laurowe
  • pęczek świeżego tymianku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek

Daube - czyli prowansalski gulasz - Opis przyrządzania:

Mięso wkładamy do dużej miski i zalewamy winem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w grube plasterki, dodajemy do mięsa. Dodajemy też listki laurowe, gałązki tymianku i natki (umyte), ziarenka pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach odcedzamy starannie mięso i warzywa. Wino przelewamy przez sitko. W dużym i ciężkim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wkładamy część mięsa i warzyw i osmażamy na rumiano. Wyjmujemy, wrzucamy następną porcję, dolewając nieco oliwy i tak dalej, aż osmażymy całe mięso. Wkładamy całe mięso z warzywami z powrotem do garnka i wlewamy wino. Solimy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez 5 godzin. Jeśli wino za szybko się wygotowuje, dolewamy trochę wody. Podajemy ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Daube - czyli prowansalski gulasz: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Daube - czyli prowansalski gulasz przepisy:

  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).
  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.
  • Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową
    Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).
  • Czeski gulasz z kiszoną kapustą
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Ragout z sarny z dynią
    Ciekawe podejście do popularnego myśliwskiego dania - żółte kawałki dyni ożywiają zarówno smak, jak i wygląd ragout. Podajemy z orzechowymi spaetzlami (patrz przepis).




Podziel się linkiem:


Komentarze: