W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Deser z mango

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Deser z mango

Plastry mango w cytrynowo-muszkatołowym syropie... Doskonałe do lodów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 dojrzaÅ‚e mango
  • cytryna
  • 50 g cukru
  • 25 g cukru żelujÄ…cego
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
  • 100 g jasnych rodzynek

Deser z mango - Opis przyrzÄ…dzania:

Mango obieramy ze skórki, odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w cienkie plasterki. Do sporego rondla wsypujemy oba rodzaje cukru, dodajemy ćwierć łyżeczki startej gałki i łyżkę wody. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy mango, cytrynę i rodzynki. Gotujemy mniej więcej kwadrans, aż mango będzie miękkie, a syrop zgęstnieje. Odstawiamy, żeby owoce przestygły. Podajemy na ciepło, z kulką lodów waniliowych lub na smażonych grzankach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Deser z mango: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Deser z mango przepisy:

  • Zimowe owoce z kruszonkÄ…
    Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.
  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Mangorita a la Natalka
    Zrobiłam wczoraj tę mangoritę dla uczczenia ostatniego ciepłego dnia. Ponieważ przypadkowy nieco dobór składników i proporcji okazał się nadzwyczaj udany, szybko go zapisuję, bo zapomnę. Drink nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś chce, może sobie go dosłodzić syropem cukrowym - nam ta cierpkość właśnie odpowiadała.
  • Dżem z saÅ‚atki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • SaÅ‚atka z kaczki i mango
    Bardzo przyjemna sałatka o jakby azjatyckich korzeniach. Możemy ją podać na przystawkę (wówczas porcja wystarczy na 6 osób) lub na kolację (z bagietką i kieliszkiem łagodnego białego wina).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: