Tradycyjnie przyrządza się w ten sposób dorsza solonego, ale ja jakoś nie mam do niego zaufania, poza tym niełatwo go dostać. Na szczęście zwykły dorsz sprawdza się znakomicie.
Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dorsz z rozmarynem - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na 4 porcje, usuwając ewentualne ości. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Do malaksera wkładamy miękisz chleba, igły z 4 gałązek rozmarynu, trochę soli i pieprzu. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w rodzaj tartej bułki. Wysypujemy mieszankę na talerz i obtaczamy w niej porcje dorsza. Układamy rybę w przygotowanym naczyniu i skrapiamy wierzch oliwą. Wlewamy wino i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny - sos powinien niemal całkiem wyparować, zaś z wierzchu danie powinno być ładnie przyrumienione. Ozdabiamy rybę pozostałym rozmarynem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Dorsz z rozmarynem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna