W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duża porcja tiramisu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Duża porcja tiramisu

Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 500 g mascarpone
  • 2 szklanki kremowej śmietanki
  • 200 ml mocnej czarnej kawy
  • 75 ml brandy lub koniaku
  • 75 ml amaretto
  • 60 podłużnych biszkoptów typu lady's fingers
  • ciemne kakao do posypania

Duża porcja tiramisu - Opis przyrządzania:

Jajka myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Dzielimy na białka i żółtka.
Żółtka ukręcamy z połową cukru na gęsty i gładki kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru.
Żółtka mieszamy z mascarpone na gładki krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno (uwaga, żeby się masło nie zrobiło!) i delikatnie mieszamy z kremem. Dodajemy białka i znów delikatnie, acz starannie mieszamy.
Do kawy dodajemy brandy (lub koniak) i amaretto. Wlewamy kawę do niezbyt głębokiego naczynia - takiego, żeby łatwo nam było zamoczyć biszkopty.
Tiramisu najłatwiej robić w sporym prostokątnym szklanym naczyniu - każdy biszkopt zanurzamy w "podprawionej" kawie (króciutko, bo rozmiękną) i kładziemy pojedynczą warstwą na spodzie naczynia, po czym pokrywamy warstwą kremu i posypujemy kakao. Trudno mi powiedzieć, ile powinniśmy zrobić warstw, bo przecież różne będą naczynia! W każdym razie kładziemy na zmianę zanurzone w kawie biszkopty, krem i kakao, z tym że na wierzchu powinna być ostatnia warstwa kremu.
Naczynie przykrywamy folia plastikową i wstawiamy na noc do lodówki.
Tuż przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy wierzch tiramisu szczodrą porcją kakao.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Duża porcja tiramisu: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: