W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dziecinne ciasteczka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Dziecinne ciasteczka

Dziecinne ciasteczka

Bardzo dobre i bardzo łatwe kruche ciastka. Jeśli czystość w kuchni nie jest naszą obsesją, angażujemy dzieci zarówno do zagniatania ciasta, jak i do wycinania ciasteczek foremkami. Będzie sporo zamiatania i skrobania stołu, ale za to ile dobrej, wspólnej zabawy!

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: około 50 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g (ćwierć kilo) zwykłej mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g gęstej kwaśnej śmietany
  • mąka do wałkowania
  • lukier i cukrowe ozdóbki

Dziecinne ciasteczka - Opis przyrządzania:

Masło, mąkę, cukier, śmietanę i szczyptę soli wrzucamy do miski. Zagniatamy albo w maszynie kuchennej (typu KitchenAid) albo ręcznym mikserem z końcówkami do ciasta. Możemy również zagnieść ciasto w malakserze, tylko trzeba uważać, żeby nie miksować za długo - wyłączamy malakser, kiedy tylko ciasto utworzy kulę. Gładkie ciasto zawijamy w plastikową folię i wkładamy do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy po kawałku na grubość od 2 do 5 mm. Foremkami wycinamy, co nam do głowy przyjdzie, a w duszy gra. Wycięte ciasteczka kładziemy na blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - w zależności od grubości ciasta będzie to trwało 8-12 minut.
Upieczone ciastka studzimy, lukrujemy i ozdabiamy, czym popadnie.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Dziecinne ciasteczka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Dziecinne ciasteczka przepisy:

  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
  • Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami
    Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
  • Wafelki migdałowe
    Bardzo pyszne i niezwykle użyteczne cienkie ciasteczka z migdałami. Świetny dodatek do lodów i kremów. Możemy także przełożyć ciasteczka konfiturą, maślanym kremem lub lodami. Jeśli ułożymy z nich wieżyczkę - ciasteczko-krem-ciasteczko-krem-ciasteczko-krem-ciasteczko-albo i więcej - to deser będzie godny najwytworniejszych gości.
  • Bretońskie kruche ciasteczka
    Bretania i Normandia słyną ze swoich wyrobów mleczarskich. Bretońskie kruche ciasteczka robione są z czystego masła - żadna margaryna tutaj nam się nie przyda. Dodatek soli także jest typowy dla tego francuskiego regionu i bardzo dobrze kontrapunktuje słodycz ciasteczek.
  • Ciasteczka imbirowe
    Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.




Podziel się linkiem:


Komentarze: