W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dziecinne ciasteczka

Deser

Dziecinne ciasteczka

Dziecinne ciasteczka

Bardzo dobre i bardzo łatwe kruche ciastka. Jeśli czystość w kuchni nie jest naszą obsesją, angażujemy dzieci zarówno do zagniatania ciasta, jak i do wycinania ciasteczek foremkami. Będzie sporo zamiatania i skrobania stołu, ale za to ile dobrej, wspólnej zabawy!

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: około 50 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g (ćwierć kilo) zwykłej mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g gęstej kwaśnej śmietany
  • mąka do wałkowania
  • lukier i cukrowe ozdóbki

Dziecinne ciasteczka - Opis przyrządzania:

Masło, mąkę, cukier, śmietanę i szczyptę soli wrzucamy do miski. Zagniatamy albo w maszynie kuchennej (typu KitchenAid) albo ręcznym mikserem z końcówkami do ciasta. Możemy również zagnieść ciasto w malakserze, tylko trzeba uważać, żeby nie miksować za długo - wyłączamy malakser, kiedy tylko ciasto utworzy kulę. Gładkie ciasto zawijamy w plastikową folię i wkładamy do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy po kawałku na grubość od 2 do 5 mm. Foremkami wycinamy, co nam do głowy przyjdzie, a w duszy gra. Wycięte ciasteczka kładziemy na blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - w zależności od grubości ciasta będzie to trwało 8-12 minut.
Upieczone ciastka studzimy, lukrujemy i ozdabiamy, czym popadnie.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Dziecinne ciasteczka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: