W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki z sosem jeżynowym i lodami

Deser

Gruszki z sosem jeżynowym i lodami

Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • cytryna
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g cukru
  • laska cynamonu
  • 250 g (ćwierć kilo) jeżyn
  • lody waniliowe

Gruszki z sosem jeżynowym i lodami - Opis przyrządzania:

Gruszki, które użyjemy do tego deseru, powinny być dojrzałe, ale nie miękkie, bo wszystko nam się rozleci w owocowo-winną papkę...
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy cienko ze skórki - najlepiej nożykiem do obierania warzyw.
Teraz najtrudniejsza część operacji: wycinamy z gruszek gniazda nasienne, ale tak, żeby nie naruszyć owoców - wydłubujemy wnętrze od strony podstawy (czyli przeciwnej do ogonka). Można przy tym posłużyć się łyżeczką do wycinania kulek z melona.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i cienko obieramy z żółtej skórki; sok wyciskamy.
Do rondla wlewamy wino, dodajemy cukier, cynamon oraz skórkę i sok z cytryny. Stawiamy na niedużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zwiększamy nieco ogień i gotujemy go 5 minut.
Do syropu wkładamy gruszki i gotujemy delikatnie, na niedużym ogniu, aż będą miękkie, ale - Boże broń - się nie rozpadną. Jeśli trzeba, owoce kilka razy obracamy, żeby gotowały się równomiernie.
Miękkie gruszki ostrożnie wyjmujemy z syropu i odstawiamy na bok, żeby wystygły; syrop zaś gotujemy dalej, żeby ładnie zgęstniał.
W tak zwanym międzyczasie płuczemy jeżyny i osuszamy je delikatnie na ściereczce, po czym wkładamy do miski.
Syrop zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sitko prosto do miski z jeżynami. Zostawiamy do przestygnięcia.
Zimne gruszki nadziewamy lodami i stawiamy na talerzach. Polewamy dokoła sosem jeżynowym, który ewentualnie możemy też delikatnie podgrzać.
Piękne, eleganckie, jesienne i pyszne.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki z sosem jeżynowym i lodami: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: