W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki parmezanowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Grzanki parmezanowe

Pyszne małe grzaneczki do zupy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kromki tostowego chleba bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • świeży parmezan

Grzanki parmezanowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i polewamy łyżką oliwy z oliwek. Posypujemy łyżką świeżo startego parmezanu i starannie mieszamy. Wysypujemy kostki chleba na blachę i wstawiamy mniej więcej 10 minut do piekarnika (pilnujemy!), aż grzaneczki będą złote. Podajemy do zup lub posypujemy nimi sałatki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzanki parmezanowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grzanki parmezanowe przepisy:

  • Crostini z kozim serem i ślimakami
    Bardzo smaczne grzaneczki z oryginalnym wierzchem. Ślimaki kupujemy już przygotowane (w puszkach), nie musimy ich łapać sami.
  • Zupa ziemniaczana z rukolą
    Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.
  • Grzanki Melba
    Bardzo eleganckie i ładne grzaneczki, które podajemy do rozmaitych musów lub kremowych pasztetów.
  • Krem z włoskiej kapusty
    Elegancka zimowa zupa z nieoczekiwanym dodatkiem sezamu. Możemy do niej podać małe grzaneczki z serem.
  • Crostini czyli grzanki
    Cienkie, nieduże grzaneczki z oliwą są podstawą rozmaitych kanapeczek, podawanych na ciepło lub zimno. Znakomicie się przechowują, pod warunkiem, że włożymy je, już ostudzone, do hermetycznego pojemnika.




Podziel się linkiem:


Komentarze: