Słodka i pachnąca rozmaitymi egzotycznymi przyprawami herbata. Zabielana.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Herbata "masala" (po indyjsku) - Opis przyrzÄ…dzania:
Do rondla wlewamy 400 ml wody. Dodajemy cukier, rozgnieciony w moździerzu kardamon, imbir, cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, garam masala i goździki. Wsypujemy herbatę i stawiamy rondel na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wlewamy mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu przez minutę, mieszając, żeby mleko dobrze się wymieszało z wodą. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i zostawiamy herbatę na kilka minut do naciągnięcia. Przelewamy do filiżanek przez gęste sitko i podajemy bardzo gorącą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Herbata "masala" (po indyjsku): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna