W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka po wiedeńsku (w szklance)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka po wiedeńsku (w szklance)

Zdecydowanie moje ulubione jajka. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej musztardy, ale nie jest to konieczne.

Kraj pochodzenia: Austria - przynajmniej teoretycznie

Liczba porcji: dowolna - 2 jajka na porcję

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • jajka (po 2 na porcję)
  • masło
  • ewentualnie ostra musztarda

Jajka po wiedeńsku (w szklance) - Opis przyrządzania:

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 4 minuty, po czym wyjmujemy z wody i wkładamy na chwilę pod strumień zimnej wody. Starając się nie oparzyć, rozbijamy jajka nad szklanką i - pomagając sobie łyżeczką - wydłubujemy jajka ze skorupek. Dodajemy kawałek masła, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy natychmiast, ewentualnie z odrobiną ostrej musztardy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka po wiedeńsku (w szklance): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jajka po wiedeńsku (w szklance) przepisy:

  • Sos do ryb na zimno
    Znalazłam kartkę z ręcznie napisanym tym właśnie przepisem w jakiejś starej rodzinnej książce kucharskiej. Chyba wart jest spróbowania?
  • Mężowska sałatka z jajek
    Ulubiona sałatka mojego Męża - jest szczęśliwie tak prosta, że może ją sobie przyrządzić sam, jeśli tylko jej zapragnie (a zła żona nie zrobi).
  • Sos tatarski
    Sos tatarski zasadniczo jest Francuzem z pochodzenia, jak zresztą większość sosów. Ale w Polsce zyskał taką popularność, że można go uznać za ziomka - zwłaszcza, jeśli dodamy marynowane grzybki, we Francji nie paraktykowane.
  • Zielony "tatarek"
    Ładna przystawka z zielonych warzyw z przepiórczym jajkiem. Awokado musi być dojrzałe, ale nie tak miękkie, jak bierzemy do guacamole - nie może się rozciapciać przy mieszaniu. Jajka przepiórcze obieramy pod strumieniem zimnej wody - skorupka łatwiej wtedy schodzi.
  • Prościutka sałatka ze szpinaku z jajkami
    Wiosenna sałatka z młodych listków szpinaku z majonezowo-musztardowym sosem. Z kawałkiem świeżej bagietki lub razowego chleba staje się doskonałym daniem kolacyjnym.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Kucharz, 2012-07-07 22:05:18
Sorry, ale Ty chyba nigdy jajka po wiedeńsku nie jadłeś/aś. Jako po wiedeńsku to surowe jajko wbite do salaterki lub szklanki i wkładamy tą szklankę do wody i na małym ogniu doprowadzamy do ścięcia jajka, spożywa się to wyjadając jajko z salaterki/szklanki.
Moja ocena: 1

Ania, 2012-02-12 14:04:06
bardzo bardzo bardzo dobre!!!!!!!!!
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2011-12-14 16:28:30
Oj tam, oj tam - po pierwsze niekoniecznie, a po drugie szklanki tak pękają, a efekt zasadniczo ten sam
Moja ocena: 5

Ahaaaaa, 2011-12-14 10:05:10
...a wydawalo mi sie ze jajko po wiedensku to jajko wbite do naczynia i gotowane w kapieli wodnej :D
Moja ocena: brak oceny

mistrz kucharski z extra restouracji, 2011-09-12 16:28:46
To NIE jest "jako w szklance"! Rzdę znależć właściwy przepis.
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-09-07 10:31:27
A mnie tak pękają szklanki...
Moja ocena: 5

pablos65, 2010-09-07 10:19:43
A ja wbijam jajka do szklanki wstawiam do garnka z gotujaca sie woda i widze kiedy sie zetnie.
Moja ocena: brak oceny

musia, 2010-07-24 6:43:42
Po co ugotowane na miękko jajko dodatkowo maltretować przekładaniem do szklanki? Nie prościej umieścić w kieliszku do jajek i elegancko podać? Jajko w szklance, to jajko na surowo wybite do natłuszczonej masłem szklanki i wstawione do wrzątku aż do ścięcia białka. Gdzieś Ci dzwonili, tylko nie wiesz, gdzie. :)
Moja ocena: brak oceny

Ashley, 2010-01-26 6:57:48
rady jak najbardziej trafne :) z dzieciństwa pamiętam jajka po wiedeńsku w wyżej opisanej formie aczkolwiek z dodatkami, mianowicie do gotowych jajek dodać pokrojona na kawałeczki wędlinę lub szynkę do tego drobno pokrojony szczypiorek- wymieszać. Pycha :)
Moja ocena: 5