W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kanadyjskie fondue na deser

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Kanadyjskie fondue na deser

Och, ci Kanadyjczycy - potrafią z syropu klonowego nawet fondue zrobić! Wspaniały deser, choć przyznaję, że trudno przypasować go do jakiejś pory roku - z jednej strony ciepły, słodki, klonowo-kremowy sos kojarzy się z typowo kanadyjską śnieżną zawieruchą za oknem, z drugiej jednak strony najlepiej macza się w nim świeże, pachnące, letnie truskawki...

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 ml (1/2 szklanki) syropu klonowego
  • 250 ml (szklanka) kremowej Å›wieżej Å›mietanki
  • żółtko
  • pÅ‚aska Å‚yżka gÅ‚adkiej mÄ…czki kukurydzianej
  • kawaÅ‚ki Å›wieżych owoców do maczania

Kanadyjskie fondue na deser - Opis przyrzÄ…dzania:

Syrop klonowy wlewamy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby syrop nie kipiał i gotujemy go 5 minut, aż ciut zgęstnieje i ściemnieje.
Dolewamy śmietankę i mieszamy.
Do kubeczka wlewamy 2-3 łyżki klonowej śmietanki, dodajemy żółtko i mączkę kukurydzianą i starannie mieszamy na gładką masę.
Wlewamy tę masę do rondla ze śmietanką z syropem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie zupełnie gładki.
Przelewamy sos do naczynia do fondue i stawiamy na podgrzewaczu. Jeśli natomiast nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia, stawiamy rondelek na podgrzewaczu do dzbanka z herbatą i stawiamy na stole.
Rozmaite owoce - wspomniane wyżej truskawki są fantastyczne, mogą też być dorodne jeżyny, plasterki banana (wersja sycąca i zimowa), kawałki jabłek i gruszek, mango, papaja, fizalis itp - myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzykach wokół naczynia z fondue. Owoce nabijamy na długie widelce, maczamy w klonowym sosie i zjadamy!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kanadyjskie fondue na deser: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: