W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmel pistacjowy z szafranem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Karmel pistacjowy z szafranem

Puchaty karmel (vide: Puchaty karmel), z egzotycznym dodatkiem orzeszków pistacjowych i odrobiną szafranu. Połamany w kawałki świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty, na przykład z indyjskimi przyprawami (Herbata "masala" (po indyjsku) lub Herbata "masala" 2). Jeśli akurat nie mamy szafranu, za to mamy ochotę na karmel, po prostu dodajemy jeszcze, razem z kardamonem, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Kraj pochodzenia: Indie/USA

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • odrobina oleju roślinnego do smarowania blaszki
  • 150 g obranych niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 4 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta nitek szafranu
  • 2 szklanki (380 g) cukru
  • 3/4 szklanki (260 g) syropu kukurydzianego
  • łyżka masła
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Karmel pistacjowy z szafranem - Opis przyrządzania:

Blaszkę średniej wielkości smarujemy olejem i wstawiamy na 5 minut do ciepłego piekarnika - dzięki temu łatwiej będzie rozsmarować karmel.
W misce mieszamy orzeszki, pestki, kardamon i szafran.
Do sporego, ciężkiego rondla wsypujemy cukier, dodajemy syrop kukurydziany i dolewamy 1/2 szklanki wody. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy, aż cukier zacznie zmieniać kolor na złoty - jeśli mamy termometr cukierniczy, to zanurzamy go w gotującym cukrze i kiedy temperatura wyniesie 171 stopni C lub 340 stopni F, syrop jest gotowy.
Do karmelu teraz wrzucamy orzechy z dodatkami, dodajemy masło i mieszamy.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę i szybko mieszamy - będzie nam się wydawać, że mamy przed sobą erupcję karmelowo-pistacjowego wulkanu, gdyż masa niesamowicie wręcz bąbluje i pęcznieje.
Najszybciej, jak się da, wylewamy masę na ciepłą blaszkę i rozprowadzamy tak, by powstałą jako-tako równa warstwa o grubości orzeszka pistacjowego.
Zostawiamy karmel do zupełnego wystygnięcia, po czym kruszymy na kawałki.
Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce, między warstwami pergaminu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Karmel pistacjowy z szafranem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Karmel pistacjowy z szafranem przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu
    Bardziej elokwentny przepis na te trufle znajdziecie w Gazetce *!*5562*!*. Są naprawdę bardzo smaczne i oryginalne, no chyba żeby ktoś nie lubił kardamonu albo białej czekolady! Albo pistacji...
  • Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami
    Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.
  • Pomarańczowy sos winegret
    Oryginalny sos karmelowo-pomarańczowy, przeznaczony raczej do podawania na ciepło, niż na zimno. Doskonały do smażonego lub grillowanego sera, niezły też do szparagów.
  • Migdały z przyprawami
    Doskonałe do pogryzania przy każdej okazji.


Podziel się linkiem:




Komentarze: