W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kluseczki ze świeżego szpinaku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Kluseczki ze świeżego szpinaku

Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500 g) świeżego szpinaku
  • 6 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • 1/4 kg (250 g) mąki
  • 50 g masła
  • tarty ser do podania

Kluseczki ze świeżego szpinaku - Opis przyrządzania:

Szpinak płuczemy kilka razy w dużej ilości zimnej wody. Odrywamy łodyżki. Liście starannie osączamy z wody. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Na wrzącą wrzucamy liście szpinaku i po paru sekundach wyławiamy łyżką cedzakową. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym w rękach odciskamy tyle wody, ile tylko się da. Odciśnięty szpinak bardzo drobno siekamy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pół łyżeczki soli i trochę startej gałki. Mieszamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i ukręcamy na gładkie ciasto. Drewnianą łyżką bijemy ciasto przez 5 minut, aż zaczną się pokazywać bąble. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na kwadrans czyli 15 minut. Nastawiamy znów duży garnek osolonej wody - tym razem do gotowania kluseczek. Na dużej patelni roztapiamy masło i trzymamy na maleńkim ogniu. Ciasto albo przekładamy do specjalnej maszynki do wyciskania spaetzli, albo też nabieramy ciasto bokiem łyżki tak, by formować podłużne, dość małe kluseczki (i tak urosną w gorącej wodzie). Kluseczki kładziemy na gotującą się wodę - same się odkleją od łyżki. Staramy się robić to w miarę sprawnie, bo kluski gotują się szybko. Kiedy tylko kluseczki zaczną wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię z masłem. Mieszamy, żeby masło pokryło wszystkie kluseczki. Kiedy wszystkie kluski będą ugotowane, przekładamy je na ogrzaną półmisek, przesypując tartym serem. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kluseczki ze świeżego szpinaku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kluseczki ze świeżego szpinaku przepisy:

  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Niemieckie kluski z ziemniaków
    Podobne do naszych śląskich - niemieckie kluseczki z gotowanych ziemniaków. Szczególnie dobrze się sprawdzają podane do mięsa z dużą ilością sosu.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Cielęcina z limetkami
    Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.
  • Farsz ze szpinaku
    Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: