W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto do słonych tart

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto do słonych tart

Doskonałe ciasto pod wszelkiego rodzaju słone wypieki. Naprawdę jest świetne - elastyczne, nie kruszy się, nie przykleja do wałka...Starcza spokojnie na wyłożenie formy o średnicy 32 cm.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła

Kruche ciasto do słonych tart - Opis przyrządzania:

Mąkę siekamy (lub rozcieramy palcami) ze zmiękczonym masłem (wyjętym z lodówki na godzinę przed przygotowaniem) i szczyptą soli, po czym zagniatamy, dodając mniej więcej pół szklanki wody, na gładkie ciasto. Przed rozwałkowaniem ciasto musi odpocząć w lodówce przez pół godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kruche ciasto do słonych tart: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kruche ciasto do słonych tart przepisy:

  • Makaron gryczany (taiadin)
    Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Focaccia z orzechami laskowymi
    Mam wielki, pierwotny sentyment do domowego chleba - zapach, smak, energiczne zagniatanie ciasta (noo, szczerze mówiąc, robi to za mnie KitchenAid...), formowanie bochenków. Super zajęcie, bardzo terapeutyczne.
  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Ciasto na focaccię lub pizzę Ciasto na focaccię lub pizzę
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: