W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kukurydza po kreolsku - Maque Choux

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kukurydza po kreolsku - Maque Choux

Doskonała i bardzo tradycyjna potrawa z kuchni kreolskiej. Pasuje do wszystkiego, szczególnie duszonego mięsa i ryżu, ale tak naprawdę najlepsza jest wyjadana łyżką prosto z garnka.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży pomidor
  • mała cebula
  • mała zielona papryka
  • masło
  • 750 g ziaren kukurydzy (rozmrożonych
  • jeśli były z mrożonki)
  • tabasco

Kukurydza po kreolsku - Maque Choux - Opis przyrządzania:

Pomidor obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Zieloną paprykę kroimy na pół, czyścimy z nasion i siekamy. W ciężkim rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i paprykę i smażymy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy pomidor i ziarna kukurydzy. Solimy i dodajemy pół łyżeczki czerwonego sosu tabasco. Mieszamy, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Podajemy na gorąco. Doprawiamy jeszcze tabasco do smaku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kukurydza po kreolsku - Maque Choux: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kukurydza po kreolsku - Maque Choux przepisy:

  • Kukurydza w kolbach po meksykańsku Kukurydza w kolbach po meksykańsku
    Przepyszna kukurydza z ostrą papryką i kwaśną śmietaną. W przepisie pieczemy ją na grillu, dzięki czemu niektóre ziarna miło się przyrumieniają, ale jeśli akurat nie mamy ochoty na rozpalanie węgla, możemy kolby zwyczajnie ugotować, a potem podać z meksykańskimi dodatkami.
  • Grillowana kukurydza z masłem paprykowym
    Kukurydzę w kolbach pieczemy na grillu - jest jeszcze lepsza, niż gotowana w garnku.
  • Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami
    Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
  • Guacamole
    Jedna z miliona wersji i nie chciałabym trafić w środek dyskusji, która mianowicie z tych wersji jest tą jedynie słuszną... Guacamole jest świetne z gorącą tortillą lub skrzydełkami z grilla.
  • Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce
    Przyjemne danie dla dwojga - grube kromki bułki smażymy na rumiano, a na nich kładziemy uduszone, wonne grzybki i jajko w koszulce... Żółtko rozlewa się w apetyczny sosik... Aha - twardzioszki to te małe, pięknie pachnące grzybki, które rosną w trawie jeden za drugim, całymi rzędami. Żeby nie było nieporozumień: po łacinie to Marasmius oreades!




Podziel się linkiem:


Komentarze: