W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak pieczony z estragonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak pieczony z estragonem

Nowoczesna wersja popularnej francuskiej potrawy. Świeży estragon doskonale pasuje do kurczaczego mięska, a porto i śmietanka uszlachetniają sos.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kurczak o wadze do półtora kg
  • 2 pęczki świeżego estragonu
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 50 ml porto
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 250 g pomidorków koktajlowych

Kurczak pieczony z estragonem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Kurczaka myjemy, osuszamy i usuwamy resztki piórek i nadmiar tłuszczu. Rękoma luzujemy skórę na piersiach. Kurczaka solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron oraz w środku.
Estragon myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków. 1/3 estragonu wpychamy pod skórę kurczaka.
Szalotki i czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pól, po czym wkładamy do wnętrza kurczaka, wraz z kolejną 1/3 estragonu. Wkładamy kurczaka do brytfanny i smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut, co jakiś czas polewając powstającym sosem, a raz porto.
Wyjmujemy brytfannę z pieca, a potem kurczaka z brytfanny. Z sosu zdejmujemy łyżką tłuszcz, po czym przelewamy sos przez sitko do garnuszka. Dolewamy śmietankę i gotujemy chwilę, aż sos trochę się zredukuje, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos z powrotem do brytfanny, wkładamy kurczaka i wsypujemy umyte pomidorki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Kurczaka kroimy na porcje, układamy na ogrzanym półmisku, otaczamy pomidorkami i posypujemy resztą estragonu. Sos podajemy osobno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak pieczony z estragonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kurczak pieczony z estragonem przepisy:

  • Kurczak w papilocie
    Smaczny, ładny i zdrowy sposób podawania kury - piersi wraz z ziemniakami i dodatkami pieczemy w pergaminowych paczkach, dzięki czemu danie dusi się we własnym sosie. Paczki otwieramy dopiero przy stole.
  • Pieczony kurczak z cytryną
    Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).
  • Ziołowy kurczak pieczony
    Bardzo nietypowy przepis, jeszcze go nie próbowałam, przyznaję. Jeśli zatem ktoś będzie miał akurat ochotę na eksperymenty, niech da później znać.


Podziel się linkiem:




Komentarze: