W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w białym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w białym winie

Skromniejsza wersja "kurczaka w rieslingu" - bardziej na co dzień, niż od święta, ale też z francuską klasą.

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kurczak o wadze około 1 1/2 kg
  • 2 szalotki
  • 150 g małych pieczarek
  • 70 g masła
  • 50 ml brandy
  • 300 ml białego wina (np. pinot blanc)
  • trochę soku z cytryny
  • 100 g kremowej śmietanki
  • natka pietruszki do przybrania

Kurczak w białym winie - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części, odcinając przy okazji widoczne kawałki tłuszczu. Mięso solimy i - pardon - pieprzymy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Pieczarki szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy nóżek. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki. 2/3 masła roztapiamy na dużej i głębokiej patelni. Wkładamy kawałki kurczaka, skórą do dołu i smażymy na sporym ogniu przez 5 minut. Dodajemy szalotki, smażymy jeszcze ze 2 minuty, po czym wlewamy koniak. Kiedy się podgrzeje, podpalamy zapałką - nie nachylamy się nad patelnią, bo nam brwi osmali! Kiedy ogień zgaśnie, wlewamy wino. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso, co jakiś czas przewracając, przez 30 minut czyli pół godziny. Po koniec duszenia, roztapiamy na drugiej patelni pozostałe masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy pieczarki i smażymy je, skropiwszy odrobiną soku z cytryny, na złoty kolor. Solimy i - pardon - pieprzymy. Miękkie mięso przekładamy na ogrzany półmisek, dodajemy usmażone pieczarki i trzymamy razem w cieple. Sos z duszenia kurczaka gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, żeby się trochę zredukował, po czym wlewamy śmietankę. Chwilę jeszcze gotujemy i polewamy sosem mięso z grzybami. Dekorujemy listkami umytej pietruszki i podajemy, najlepiej z piure z ziemniaków lub ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w białym winie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak w białym winie przepisy:

  • Czosnkowy kurczak z białym winem
    Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.
  • Kurczak z jałowcówką
    Smaczny kurczak, duszony z ziołami i kawałkami jabłka. Jałowcówka dodaje charakteru, a że ją podpalamy, alkohol się ulatnia i kurczaka może spożywać także przyszłość narodu.
  • Jurajski kurczak
    Piękna jest Jura francuska - góry, pastwiska, kamienne miasteczka, drogi wzdłuż strumieni... I znakomita kuchnia! Wino z tego regionu jest specyficzne i wysoko cenione, również w euro. Lekko ziemny, ziołowy posmak nie każdemu odpowiada, ale dla mnie białe jurajskie wino jest jednym z najciekawszych we Francji. Do kurczaka wlewamy pół butelki, a resztę... sami zdecydujcie!
  • Kurczak duszony z morelami
    Piersi z kurczaka, suszone morele i przyprawy - doskonała kombinacja.
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po włosku
    We Włoszech potrawy słodko-kwaśne (in agrodolce) cieszą się wielkim wzięciem. W tym przepisie kurczaka przyprawiamy świeżym tymiankiem i cebulką dymką.




Podziel się linkiem:


Komentarze: