W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w sosie morelowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w sosie morelowym

Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kurczak z rożna lub gotowany
  • pomarańcza
  • 120 g dobrych suszonych moreli
  • 250 ml (szklanka) soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
  • 125 ml (pół szklanki) wywaru z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany
  • siekany szczypiorek

Kurczak w sosie morelowym - Opis przyrządzania:

Z kurczaka zdejmujemy skórę i kroimy na porcje. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy cienko skórkę, którą potem kroimy w cienkie długie paski. Suszone morele kroimy w paseczki. Do rondla wkładamy skórkę z pomarańczy, morele, wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy musztardę. Gotujemy na średnim ogniu, aż morele będą miękkie, czyli jakieś 3-5 minut. Dodajemy wywar z kurczaka. Mąkę kukurydzianą lub ryżową mieszamy z łyżką zimnej wody na gładką pastę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę i trochę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Do sosu wkładamy kawałki kurczaka i delikatnie podgrzewamy, aż mięso będzie gorące. Nie mieszamy gwałtownie, bo mięso się rozleci, ale przesuwamy kawałki kurczaka łyżką i polewamy je sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy natychmiast, z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w sosie morelowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kurczak w sosie morelowym przepisy:

  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Jurajski kurczak
    Piękna jest Jura francuska - góry, pastwiska, kamienne miasteczka, drogi wzdłuż strumieni... I znakomita kuchnia! Wino z tego regionu jest specyficzne i wysoko cenione, również w euro. Lekko ziemny, ziołowy posmak nie każdemu odpowiada, ale dla mnie białe jurajskie wino jest jednym z najciekawszych we Francji. Do kurczaka wlewamy pół butelki, a resztę... sami zdecydujcie!
  • Czosnkowy kurczak z białym winem
    Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.
  • Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną
    Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).




Podziel się linkiem:


Komentarze: