W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami

Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 bardzo dojrzałych pomidorów
  • 150 g masła
  • łyżka malutkich kaparków
  • garść dobrych zielonych oliwek
  • 6 kromek tostowego chleba
  • duży ząbek czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 16 świeżych małży św. Jakuba (przegrzebków)
  • oliwa z oliwek

Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie na pół, po czym łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę. 100 g masła wkładamy do ciężkiego rondla i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się roztopi, zwiększamy nieco ogień i - cały czas pilnując - podgrzewamy, aż leciutko zbrązowieje. Powtarzam - leciutko! Wrzucamy pomidory i smażymy-gotujemy na raczej małym ogniu przez kwadrans. Kaparki odcedzamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Oliwki pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Kaparki i oliwki dodajemy do sosu, dosypujemy też 1/2 łyżeczki cukru. Z chleba tostowego ścinamy skórkę, zaś miąższ kruszymy - ręcznie lub w malakserze - na drobne okruszki. Czosnek obieramy i kroimy na pół. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Wrzucamy czosnek, a gdy się lekko przyrumieni, usuwamy. Na czosnkowe masło wrzucamy chleb i natkę. Smażymy, aż okruszki się przyrumienią i będą chrupiące. Małże czyścimy z błon (koral usuwamy) i starannie płuczemy, po czym osuszamy i smarujemy oliwą. Patelnię grillową stawiamy na sporym ogniu, a gdy zacznie dymić, kładziemy małże. Grillujemy po 3-4 minuty (w zależności od wielkości) z każdej strony, na średnio dużym ogniu. Solimy i pieprzymy (pardon). Sos pomidorowy także doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dzielimy między 4 podgrzane talerze. Na sosie kładziemy po 4 przegrzebki na porcję i posypujemy rumianymi okruszkami. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami przepisy:

  • Wiosenne owoce morza
    Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.
  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.
  • Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem
    No, to jest rozpusta - po pięć przegrzebków na głowę to już jest solidna porcja dla wielbicieli owoców morza. Świeży w smaku sos doskonale kontrapunktuje łagodną słodycz małży, a sałata daje atrakcyjny wizualny kontrast... Dodatkiem mogą być maleńkie gotowane lub pieczone ziemniaczki albo *!*1885*!*.
  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...




Podziel się linkiem:


Komentarze: