W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mango lassi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Mango lassi

Śniadaniowy koktajl, popularny w Indiach. Zasadniczo nie trzeba go słodzić, ale owoce mango różnią się zawartością cukru, więc lepiej sprawdzić. Mango powinno być rzeczywiście dojrzałe.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 2-3 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzałe mango
  • szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru

Mango lassi - Opis przyrządzania:

Mango obieramy ze skórki, odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w kawałki. Wkładamy mango do blendera, dolewamy mleko i jogurt i miksujemy na gładki płyn. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić. Miksujemy przez 3 minuty, żeby koktajl dobrze się spienił, po czym nalewamy do szklanek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mango lassi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mango lassi przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Smoothie z mango
    Śniadanie lub deser - do wyboru.
  • Dżem z sałatki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • Coronation chicken
    Słynna majonezowa sałatka z kurczaka, podana po raz pierwszy z okazji koranacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Czytałam gdzieś, że kucharze, którzy gotują dla dworu potrawy na szczególnie uroczyste okazje, proszeni są o komponowanie dań w kolorze złotym. W tym przepisie rolę królewskiego złota odgrywa curry i chutney z mango.
  • Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna
    Ten deser zdecydowanie robi wrażenie - wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... Biała puchata beza doskonale spełniała ten warunek, a egzotyczne owoce na wierzchu musiały wyglądać szczególnie kusząco dla obywatelki ZSRR.




Podziel się linkiem:


Komentarze: