W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata cytrynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Marynata cytrynowa

Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta cynamonu

Marynata cytrynowa - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy 2 łyżeczki skórki, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, 4 łyżki oliwy, wino, oregano, kmin i cynamon, dodając 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynata cytrynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marynata cytrynowa przepisy:

  • Marynata musztardowo-cytrynowa
    Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Marynata azjatycka
    Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
  • Marynata z czerwonego wina
    Marynata do wołowiny, jagnięciny lub królika. Przypominam, że im wino lepsze, tym lepszy smak zamarynowanego w nim mięsa...
  • Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera
    Ze wszystkich sosów do zimowych sałat najwyżej cenię sobie te z niebieskiego sera - świetnie współgrają z cykorią, radicchio i endywią, Ten sos możemy również potraktować jako dodatek do pieczonych ziemniaków - bardzo po amerykańsku!




Podziel się linkiem:


Komentarze: