W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata musztardowo-cytrynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Marynata musztardowo-cytrynowa

Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 300-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy z Dijon
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki białego octu winnego

Marynata musztardowo-cytrynowa - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę z połowy cytryny, zaś z całej wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem na gładki sos skórkę i sok z cytryny, czosnek, musztardę, olej i ocet. Doprawiamy do smaku pieprzem i zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynata musztardowo-cytrynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marynata musztardowo-cytrynowa przepisy:

  • Marynata cytrynowa
    Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
  • Kurczak pieczony z limetkami, szałwią i musztardą
    Bardzo lubię kurczaka na kwaśno (chyba zresztą wszystko na kwaśno lubię), a już z limetkami i musztardą to szczególnie. Podajemy z pieczonymi kartofelkami i sałatą.
  • Dressing pomarańczowo-musztardowy
    Dobry zimowy sos do sałaty, cykorii, endywii. Z zestawień bardziej oryginalnych - mieszamy go ze startym, zblanszowanym i odsączonym dobrze selerem.
  • Marynata azjatycka
    Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
  • Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym
    Szalenie proste i równie wykwintne danie na uroczystą (np. walentynkową) kolację - comber jagnięcy pieczemy w całości, a potem kroimy go na śliczne, różowe kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami rozmarynowymi (patrz przepis, robimy 1/3 porcji) i zieloną fasolką z octem balsamico (patrz przepis, robimy 1/2 porcji).




Podziel się linkiem:


Komentarze: