W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło Cafe de Paris

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Masło Cafe de Paris

Czy wymyślono to masło w prawdziwej Cafe de Paris, słynącej z elegancji restauracji w Paryżu, to - prawdę mówiąc - nie wiem. Niemniej jednak jest to elegancki i zdecydowany w smaku dodatek do smażonego mięsa - wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny.

Kraj pochodzenia: Francja-Paryż

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ketchup
  • musztarda z Dijon
  • koniak
  • sos Worcester
  • słodka mielona papryka
  • mała szalotka
  • szczypiorek
  • świeży estragon
  • kapary
  • 2 fileciki anchois
  • 150 g miękkiego masła

Masło Cafe de Paris - Opis przyrządzania:

W miseczce mieszamy 2 łyżki dobrego ketchupu, łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę koniaku, łyżeczkę sosu Worcestershire i szczyptę słodkiej mielonej papryki. Szalotkę drobno siekamy, dodajemy do miseczki. Dodajemy także łyżkę siekanego szczypiorku, łyżeczkę siekanego świeżego estragonu, pół łyżeczki siekanych kaparów i posiekane fileciki anchois. Wszystko razem mieszamy i miseczkę przykrywamy. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy w misce ręczym mikserem i wkręcamy po trochu przygotowaną mieszankę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Masło Cafe de Paris: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Masło Cafe de Paris przepisy:

  • Masło z anchois i czarnymi oliwkami
    Nie tylko smaczne, ale niezwykle dekoracyjne masło, idealne do pieczonej lub smażonej białej, chudej ryby. Dobrze - i niebanalnie - sprawdza się także na wołowym steku.
  • Masło z roquefortem
    Najlepszy - moim zdaniem - dodatek do krwistego kawałka wołowiny. Do przygotowania tego masła użyjmy prawdziwego francuskiego roqueforta, a efekt będzie murowany.
  • Masło Montpellier
    Pięknie zielone masło o wszechstronnym zastosowaniu. Klasycznie podajemy je do dużej gotowanej ryby, podawanej na zimno. Doskonałe także z młodymi ziemniakami (kiedy znudzi się nam już tradycyjny koperek).
  • Doskonałe masło do ryby
    Smaczne masełko do każdej postaci ryby - pasuje do łososia z rusztu, gotowanej soli, grillowanych świeżych sardynek.
  • Masło z anchois i estragonem
    Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: