Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło z anchois i estragonem - Opis przyrządzania:
Estragon i natkę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki i drobniutko je siekamy. Fileciki osączamy z oliwy i też drobno siekamy. Masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy zioła, anchois, mieloną paprykę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o grubości półtora cm.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Masło z anchois i estragonem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska