W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło z brandy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Masło z brandy

Brytyjska tradycja nakazuje podawać bożonarodzeniowy gorący pudding z zimnym słodkim masłem z dodatkiem brandy. Wprawdzie alkohol powinien eliminować ten deser z jadłospisu dzieci, ale prawda jest taka, że większość małych Brytyjczyków z lubością wyjada "brandy butter", lekceważąc zupełnie uświęcony wielowiekową tradycją pudding.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • cukier puder
  • cytryna
  • 4 łyżki dobrej brandy

Masło z brandy - Opis przyrządzania:

Masło ucieramy w misce, dodając 6 płaskich łyżek cukru pudru oraz startą na drobnej tarce skórką z jednej cytryny. Kiedy masa jest już gładka, wkręcamy po trochu brandy. Wstawiamy masło do lodówki i kiedy stwardnieje, podajemy do gorącego puddingu, słodkich placuszków lub naleśników.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Masło z brandy: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Masło z brandy przepisy:

  • Pudding z Yorkshire
    To nie ten osławiony pudding gotowany godzinami na parze, ale coś zupełnie innego – ciasto naleśnikowe wylewane jest na gorący tłuszcz i pieczone w piekarniku. Pudding rośnie i rumieni się, po czym znakomicie nadaje się do zbierania sosu z talerza. Choć Brytyjczycy nigdy by tego nie uznali, pudding nadaje się doskonale do zrazów duszonych lub mięsa typu gulasz (ale bez śmietany).
  • Crostini z gruszkami
    Zestaw gruszki-niebieski ser jest zawsze trafiony, szczególnie jesienią, gdy gruszki są w najwyższej formie.
  • Słodki pudding z chleba z masłem
    Deser ten jest najlepszym dowodem na to, że kuchnia Wysp Brytyjskich nie taka jest straszna, jak ją malują. Czas zmienić te przestarzałe poglądy! Pudding jest przepyszny i treściwy, może więc być podawany także jako drugie, słodkie danie po solidnej zupie.
  • Płonące chorizo
    Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.
  • Amerykańce
    Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.




Podziel się linkiem:


Komentarze: