Sałatka na upalne dni, lekka i świeża w smaku. Podajemy ją do potraw o włoskim charakterze, jako część antipasti lub do wszelkich dań z grilla.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Młoda cukinia z parmezanem - Opis przyrządzania:
Cukinie muszą być młode i nieduże, takie, w których nie wykształciły się jeszcze nasiona. Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy ogonek i pozostałość po kwiatach. Nożykiem do obierania jarzyn - najlepiej tym o kształcie litery Y - ścinamy z cukinii, przez całą jej długość cienkie i długie plastry. Jeśli cukinie były odpowiednio małe, to każdy plaster będzie miał po bokach cienkie paski skórki, co bardzo ładnie wygląda. Plastry cukinii wrzucamy na duże sito i polewamy wrzącą wodą. Szybko przelewamy zimną wodą i osuszamy na ściereczce. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając, gdyż mają wyjątkową skłonność do przypalania się. Orzeszki studzimy. Z pęczka kolendry obieramy listki. Mieszamy z osuszoną cukinią, solimy i przekładamy na ładny półmisek lub 4 talerze. Polewamy oliwą z oliwek. Z kawałka parmezanu ścinamy (nożykiem do obierania warzyw) kilkanaście cienkich plasterków. Cukinię posypujemy płatkami parmezanu i przyrumienionymi orzeszkami piniowymi.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Młoda cukinia z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna