W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Młoda cukinia z parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Młoda cukinia z parmezanem

Sałatka na upalne dni, lekka i świeża w smaku. Podajemy ją do potraw o włoskim charakterze, jako część antipasti lub do wszelkich dań z grilla.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 3 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • pÄ™czek Å›wieżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 100 g Å›wieżego parmezanu w kawaÅ‚ku

Młoda cukinia z parmezanem - Opis przyrządzania:

Cukinie muszą być młode i nieduże, takie, w których nie wykształciły się jeszcze nasiona. Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy ogonek i pozostałość po kwiatach. Nożykiem do obierania jarzyn - najlepiej tym o kształcie litery Y - ścinamy z cukinii, przez całą jej długość cienkie i długie plastry. Jeśli cukinie były odpowiednio małe, to każdy plaster będzie miał po bokach cienkie paski skórki, co bardzo ładnie wygląda. Plastry cukinii wrzucamy na duże sito i polewamy wrzącą wodą. Szybko przelewamy zimną wodą i osuszamy na ściereczce. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając, gdyż mają wyjątkową skłonność do przypalania się. Orzeszki studzimy. Z pęczka kolendry obieramy listki. Mieszamy z osuszoną cukinią, solimy i przekładamy na ładny półmisek lub 4 talerze. Polewamy oliwą z oliwek. Z kawałka parmezanu ścinamy (nożykiem do obierania warzyw) kilkanaście cienkich plasterków. Cukinię posypujemy płatkami parmezanu i przyrumienionymi orzeszkami piniowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Młoda cukinia z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: