Zimowy ocet, oryginalnie przyprawiony świeżym chrzanem - używamy do sosu winegret lub też polewamy nim ugrillowaną (lub usmażoną) białą rybę.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: mniej więcej 1/4 litra
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ocet żurawinowy - Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy. Rozgniatamy lekko i wkładamy do sporego słoika.
Chrzan obieramy, myjemy i kroimy w kawałki, dodajemy do żurawin.
Do słoika wlewamy teraz ocet i dodajemy cukier.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
Używamy do sałatkowych dressingów lub doprawiania rozmaitych dań.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ocet żurawinowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska