W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ocet żurawinowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Ocet żurawinowy

Zimowy ocet, oryginalnie przyprawiony świeżym chrzanem - używamy do sosu winegret lub też polewamy nim ugrillowaną (lub usmażoną) białą rybę.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 1/4 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • solidna garść Å›wieżych żurawin
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego korzenia chrzanu o dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) biaÅ‚ego dobrego octu winnego
  • 2 Å‚yżki cukru

Ocet żurawinowy - Opis przyrządzania:

Żurawiny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy. Rozgniatamy lekko i wkładamy do sporego słoika.
Chrzan obieramy, myjemy i kroimy w kawałki, dodajemy do żurawin.
Do słoika wlewamy teraz ocet i dodajemy cukier.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
Używamy do sałatkowych dressingów lub doprawiania rozmaitych dań.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ocet żurawinowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: